Job Interview. Τι να προσέξεις.

Είτε μόλις τελείωσες τη σχολή σου, είτε έχεις μία εμπειρία στον εργασιακό χώρο, το να ψάξεις για δουλειά είναι αρκετά δύσκολο. Αφού ξεπεράσεις τη δυσκολία του να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό, πρέπει να το μοιράσεις και να περάσεις μέρες, ίσως και βδομάδες, μέχρι να λάβεις κάποια απάντηση. Αν η απάντηση είναι αρνητική, ή δεν έρθει ποτέ τότε νιώθεις απογοητευμένος. Τι γίνεται όμως αν σε καλέσουν για συνέντευξη;

Κανείς δεν μπορεί να πάει σε μία συνέντευξη για δουλειά 100% προετοιμασμένος, όση εργασιακή εμπειρία κι αν έχει. Η κοινωνία εξελίσσεται, ο εργασιακός κλάδος το ίδιο και έτσι αλλάζουν συνεχώς οι απαιτήσεις των εργοδοτών. Με λίγα λόγια, οι ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνουν –αν εξαιρέσεις τις βασικές- αλλάζουν διαρκώς. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες της πρόσληψής σου!

Η πρώτη εντύπωση

Ξεκινάμε τις συμβουλές από έξω προς τα μέσα, δηλαδή με την εμφάνιση. Όπως είναι λογικό,  στην πρώτη συνέντευξη θα πας ντυμένος πολύ καλύτερα από ότι στην καθημερινότητα της δουλειάς, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς για ποια δουλειά δίνεις συνέντευξη. Αν δίνεις συνέντευξη για παράδειγμα για τη θέση ενός υπαλλήλου γραφείου, ή υπαλλήλου τράπεζας, ένα κουστούμι ή ένα ταγέρ είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι, αν όμως η θέση αφορά για παράδειγμα ένα περιοδικό μόδας, καλό είναι με την εμφάνισή σου να δείξεις τις γνώσεις σου στο αντικείμενο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάς την ηλικία σου και την ταυτότητά σου. Το ντύσιμό σου, αν και επίσημο, πρέπει να αποπνέει χαρακτηριστικά όπως την ηλικία σου και το στυλ σου.  Τέλος καλό είναι να βρίσκεσαι στο χώρο 10-15’ νωρίτερα ώστε να κάνεις καλή εντύπωση και να τους δώσεις λίγο χρόνο να προετοιμάσουν την υποδοχή σου.

Κάνε πρόβα τα SOS

Όπως υπάρχουν τα sos για κάθε εξεταστική, έτσι υπάρχουν τα sos για μία συνέντευξη για δουλειά. Σίγουρα οι ερωτήσεις που θα σου κάνουν θα αφορούν το background σου, τις σπουδές σου, την εργασιακή εμπειρία σου, αν τυχόν έχεις, τους στόχους σου. Σίγουρα σε μία απλή συζήτηση με φίλους μπορείς να απαντήσεις όλα αυτά τα ερωτήματα, όμως σε μία συνέντευξη για δουλειά, μπροστά σε τελείως άγνωστο κόσμο δε θα έχεις την ίδια ευχέρεια. Γράψε σε ένα χαρτί τις απαντήσεις σου,  διαμόρφωσέ τες κατάλληλα για το ακροατήριό σου και πρόβαρέ τες. Να είσαι απλός αλλά και περιεκτικός!

Μελέτησε

Μία από τις ερωτήσεις που γίνεται συχνά στις συνεντεύξεις είναι η εξής: «Τι γνωρίζετε για εμάς;». Οι άνθρωποι απέναντί σου θέλουν να προσλάβουν έναν επαγγελματία. Συνεπώς δε σου κάνουν αυτήν την ερώτηση για την απάντηση που θα πάρουν, αλλά για τη σημασία της.  Προφανώς δεν περιμένουν από εσένα να μάθουν για την εταιρία τους, περιμένουν όμως να δουν αν ξέρεις να μελετάς το στόχο που προσεγγίζεις. Το να απαντήσεις με δύο λόγια για την ιστορία, το στόχο και τη φύση της επιχείρησης δείχνει στο συνομιλητή σου ότι ξέρεις να κάνεις μία έρευνα και να στοχεύεις σωστά.

Συνέντευξη εξ αποστάσεως

Αν η συνέντευξη γίνει για παράδειγμα μέσω Skype εκτός από την εμφάνισή σου, δείχνεις ταυτόχρονα και το χώρο σου. Συνεπώς, φρόντισε το background σου να είναι τακτοποιημένο, να δείχνεις όσο λιγότερο από τον προσωπικό σου χώρο γίνεται, να κοιτάς στην κάμερα και φυσικά να υπάρχει ησυχία. Αν έχεις συγκάτοικο ή μένεις με τους γονείς σου φρόντισε αν μπορείς να κάνεις τη συνέντευξη σε ώρα που θα λείπουν, ή ζήτησε να κάνουν απόλυτη ησυχία μέχρι να βγεις από το δωμάτιο. Καλό θα είναι να έχεις μπροστά σου το βιογραφικό και ό,τι άλλο τους έχεις στείλει, ώστε να μπορείς να απαντήσεις εύκολα στις ερωτήσεις τους.

Να είσαι φιλικός, αλλά όχι φίλος

Αυτή η συμβουλή καλό είναι να σε συνοδεύει σε όλη την εργασιακή σου πορεία κι όχι μόνο στις συνεντεύξεις. Ένα φιλικό κλίμα βοηθά τους πάντες να νιώθουν άνετα και να είναι πιο παραγωγικοί. «Ξεκουμπώνουν» το συνομιλητή και τον βοηθάνε να αποφύγει λάθη που θα έκανε λόγω άγχους. Ωστόσο υπάρχει μία λεπτή γραμμή που αν την περάσεις ενδέχεται να παρεξηγηθείς ή να δημιουργήσεις αμηχανία. Απέφυγε υποκοριστικά και τη σωματική επαφή. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο αφήνεις λιγότερα περιθώρια σε κάποιον να απευθυνθεί στο άτομό σου με τρόπο που θα φέρει εσένα σε δύσκολη θέση!

Αφού έχεις διαβάσει όλα τα παραπάνω και τα εφαρμόσεις, μπορείς να περιμένεις θετικά αποτελέσματα. Σαν πρώτο βήμα θα υπάρξει ίσως μία δεύτερη συνέντευξη. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού, έχεις οποιαδήποτε απορία μη διστάσεις να την εκφράσεις και βεβαιώσου πριν υπογράψεις το οτιδήποτε ότι συμφωνείς με τα όσα έχουν ειπωθεί. Αν πάλι δεν καταφέρει να περάσεις την πρώτη φάση των συνεντεύξεων, μην πτοείσαι! Συνέχισε να στέλνεις βιογραφικά και προσπάθησε να μαντέψεις τι μπορεί να πήγε λάθος. Practice makes perfect!